Zeleninovej bulgur a kuře

11.02.2018

Co budeš potřebovat:

kuřecí prsa 

hrst zeleného hrášku

hrst kukuřice

1 mrkev

1 červenou papriku

půlku střední cukety

půlku balíčku bulguru

olej

tymián, bazalka, rozmarýn, sůl, pepř

U tohodle receptu nezáleží na poměru zelenina/bulgur, záleží na tom jak moc chceme mít bulgur zeleninovej. 

Nejprve si dejte kuřecí prsa do bylinek s troškou oleje a nechte marinovat. Komu přijdou prsa moc suchý, klidně si dejte vykoštěný stehno. 

Zeleninu na bulgur nakrájejte na jemno. Bylinky taky. Základem dobrýho zeleninovýho bulguru je pořádně orestovaná zelenina.

Takže dobře rozehřejeme hlubokou pánev nebo hrnec. Dáme dvě čajové lžičky oleje a restujeme zeleninu. Je dobrý dát například mrkev, papriku jako první a až ke konci dát cuketu s hráškem, aby se nám cuketa úplně nerozvařila. Jakmile máme zeleninu hezky dozlatova opečenou, přidáme bylinky, sůl, pepř a bulgur. Ještě chvilku restujeme. Pak přidáme vodu/vývar. Podlejeme zhruba 2cm nad hladinu bulguru. Dusíme a přidáváme vodu/vývar dokud není bulgur poloměkký. Pak už nepřidáváme vodu a necháváme tekutinu odpařit. Jde nám o tom, aby chuť z tekutiny zůstala, ale bulgur byl sypký. Jakmile je bulgur měkký a voda odpařená, máme hotovo. 

Na rozpálené pánvi opečeme kuřecí prsa a podáváme s bulgurem.

Pokud nám zůstane hodně bulguru, můžeme si ho dát klidně jen se sýrem na večeři nebo svačinu. 

Tenhle recept se dá obměňovat, místo bulguru můžem použít kuskus, nebo kroupy.

Dobrou chuť!