Pohanková galetka

11.02.2018

Co budeš potřebovat:

250g pohankový mouky

100g másla

špetka soli

1 vajíčko

50ml jogurtu

250g tvarohu

1 vanilkový pudink

250ml mléka

třtinový cukr podle chuti

citrónová šťáva

jakýkoliv ovoce - maliny, jahody, borůvky, hrušky 

želatina

Tohle je pro mě úplně TOP STROP recept, je to hrozně jednoduchý, vypadá to úplně božsky a hlavně galetku můžem dělat na 100 způsobů, s ovocem i na slano. 

Jako první si ve 250ml uvaříme vanilkový pudink a necháme ho vychladnout. Schválně vaříme v polovině mlíka než je napsaný na sáčku, aby byl pudink hustý.

Jak na těsto...

Necháme povolit máslo. Pak pohankovou mouku, jogurt, máslo, vajíčko a špetku soli smícháme dohromady a vypracujeme těsto. To rozválíme, tak aby těsto mělo cca půl cm výšku. Necháme odpočinout.

Ovoce si očistíme, necháme část na ozdobení a část na svaření. Zhruba v poměru půl na půl. Ovoce na svaření dáme na pánev, posypeme troškou cukru a necháme vařit než nám pustí šťávu. Až je ovoce povařené přidáme na špičku nože želatiny a necháme zhoustnout. 

Vychladlý pudink smícháme s tvarohem, dosladíme dle chuti, můžeme přidat trošku citrónové šťávy.

Galetku naplníme směsí tvarohu s pudinkem. Přehneme rohy galetky a necháme na 200°C cca 20 min upéct. Na upečenou galetku nalejeme směs svařeného ovoce a ještě nahoru dáme čerstvé ovoce. Galetku necháme vychladit a máme hotovo.

Dobrou chuť!