Kuřecí vývar

11.02.2018

Co budeš potřebovat:

2 kuřecí skelety

3 mrkve

2 petržele

1 cibule

1/4 celeru nebo 2 nožky řapíkatýho 

2 stroužky česneku

1/4 papriky

1/2 rajčete

olej

listová petržel 

nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl 

Není vývar jako vývar. Někdo tvrdí že se musí zalívat horkou vodou, někdo studenou. Někdo tvrdí, že bez kostky to stejně nemá chuť, že v papiňáku se vývar nedělá. No já nevím. Ze všeho jsem si vzala kousek a tak vám teda povím jak jsem si vyladila svůj vývar já. 

Můj "majstrštyk" je v tom, že za prvé všechnu zeleninu prvně opeču. Za druhé si skelet nekupuju, ale pokud mám možnost, tak kuřecí prsa vždycky kupuju s kostí.A z toho si pak nechávám skelet. Přijde mi, že to maso není tak moc napíchaný solí s vodou, než když si koupíte už jen čistě kuřecí prsa a navíc ten bonus toho že si pak ze skeletu uděláte boží polívku. A taky za třetí, že možná neobvykle dávám do vývaru půlku rajčete a kousek papriky.

Tak a teď ten postup.

Prvně si očistíme zeleninu, nachystáme skelety a koření. Většinou na jeden vývar použiju dva skelety. 

Do velikýho hrnce dáme čajovou lžičku oleje, na té opečeme veškerou zeleninu. Česnek dávám až na poslední chvilku, aby nezhořkl. Zeleninu nechávám v celku, nekrájím, jen když je větší mrkev nebo petržel překrojím na půl, aby se dala dobře opéct. Jakmile je zelenina hezky opečená přidám koření a ještě chvilku počkám, aby se koření rozvonělo. Pak teprve přidávám vodu. Já dávám vlažnou. Přidám skelety. Nechám zavařit. Posbírám vysráženou bílkovinu a stáhnu plamen. Tak, aby polívka jen probublávala a hezky se táhla. Cca po hodině, nebo dvou záleží kolik máte času vývar scedím. Čistý vývar dochutím, nakrájím zeleninu, oberu maso a na závěr přidám nakrájenou petrželovou nať. 

Co se týče vložky do polívky, jak se odborně prej říká, tak u nás je to všelijaký. Jednou dáme nudle, po druhý písmenka a nebo někdy dělám palačinky aneb po našem svítek. Kdo neví o co jde, stejně jako můj chlap. Tak přidávám mini recept. 

Je to klasický těsto na palačinky, jen ho trošku víc osolíte. Já přidávám malinko kurkumy pro barvu a taky přímo do těsta petrželovou nať. Pak palačinky klasicky opečete na pánvi a nakrájíte na trošku širší nudle. A je to hotový! 

Fór je v tom, že tu naučenou chuť podravky krásně nahradí chuť z opečení zeleniny. Dosolíte a máte boží vývar.

Dobrou chuť!